Kolin - et livsnødvendigt næringsemne du bør kende til men måske ikke har hørt om.
Kolin - hvad er det? Jo - kort fortalt er det et vitaminlignende næringsemne som forekommer naturligt i bl.a. æggeblommer, gær, kød, indmad og grønsager. Og din krop er også selv i stand til at producere det af aminosyren metionnin som forekommer i rødt kød.
Hvad gør det i kroppen?
I følge Dr.Knut Flytlie som bl.a. har skrevet bogen "Nye Vitamin Revolusjonen" er kolin vigtig for opbygningen af cellevægge, og for at centralnervesystemet skal udvikles og opretholdes fordi det er med til at danne hjernens signalstof acetylkolin. Samtidigt er det en vigtig faktor i udnyttelsen af fedt og kolesterol som bidrager til at det modvirker fedtaflejringer i leveren.
EU har godkendt 3 helseeffekter for kolin tilskud baseret på et indtag på mindst 82,5mg pr. dagsdosis:
- Kolin bidrager til normal fedtomsætning
- Kolin bidrager til at beholde en normal leverfunktion
- Kolin bidrager til normal homocysteinomsætning
Hvem bør overveje at tage et tilskud?
Vegetarer, veganere og de som indtager meget alkohol kan have en øget risiko for kolin mangel. Kolin mangel øger risikoen for at leveren ikke fungerer og kan også indvirke på hukommelsen.
Kilder: Dr.Knut Flytlie, Nye Vitaminrevolusjonen,AkerBiomarine: superbakrill.com,Nutr.Review - Choline:An essential Nutrient for public health, Tv2.no.