Hvor vigtigt er god søvn? Hvad kan du gøre?
Mange overvejer hvor vigtigt det egentlig er at få god søvn, og hvor længe de bør sove for at få nok hvile og restitution. Det er imidlertid ikke så enkelt, da god søvn handler om både hvor længe du sover og hvor god søvnkvaliteten er. Søvnbehovet varierer også ganske meget mellem forskellige personer. Men en ting er sikkert: god søvn er vigtigt for at du skal føle dig godt tilpas. Her ser vi nærmere på hvorfor, og hvad du kan gøre for at sove bedre.
Søvn sørger for at kroppen genopbygger sig selv.
Søvn giver kroppen tiltrængt tid til at slappe af og reparere sig selv. Når vi sover, slår hjertet langsommere, mens blodtrykket og pulsen synker. Musklerne får en chance for at slappe af, og produktionen af stresshormoner aftager.
Uden denne restitution bliver det vanskeligt for kroppen at håndtere belastningen og nedbrydningen som opstår når vi er vågne. Når vi sjusker med søvnen, eller har problemer med at sove ordentlig, vil det til sidst påvirke vores helse. Dårlig søvn gør os også mere sultne og øger trangen til søde sager - noget som kan føre til vægtøgning.
Ja, matematisk kan du måske "spare" en time eller to ved at sove mindre, men er det virkelig det værd hvis det resulterer i at du føler dig dårligere tilpas, eller præsterer dårligere når du er vågen? Ligesom fysisk aktivitet, balanceret kost og andre ting som får os til at føle os bedre tilpas, er god søvn virkeligt noget som er værd at investere i.
Selv hjernen har brug for en stille stund
Men det er ikke bare kroppen som har brug for hvile og restitution for at fungere optimalt. Selv hjernen har brug for en stille stund, og den får det under nattesøvnen. Det er en mulighed for at lagre minder og bearbejde nye indtryk.
Information flyttes fra korttidshukommelse til langtidshukommelse, og ting du har lært i løbet af dagen bliver forstærket og cementeret i hukommelsen. Dette gælder også motorisk læring, for eksempel en pianotime eller fodboldtræning.
Uden god søvn fungerer hjernen ikke optimalt, og så bliver det ofte vanskeligere at koncentrere sig og deltage i sociale aktiviteter. Hukommelsen bliver dårligere når vi ikke får nok søvn, for ikke at tale om hvordan humøret og vores evne til at håndtere følelser påvirkes.
Der er forskel på søvnkvalitet og søvnkvalitet
Når vi diskuterer søvn, handler det ofte om hvor mange timer pr. nat, mere end hvor god søvnen er (søvnkvalitet). Det er imidlertid en forenklet måde at se det på, da søvnbehovet for forskellige mennesker varierer vældig meget. Nogen klarer sig godt med så lidt som fem-seks timer, mens andre har brug for op mod ti. Behovet kan også ændre sig i løbet af livet.
Til syvende og sidst handler det om hvordan dine søvnvaner får dig til at føle dig tilpas, snarere end hvor mange timer du nøjagtig sover. Hvis du vågner udhvilet og sover størstedelen af tiden du tilbringer i sengen, får du sandsynligvis god søvn. Begrebet "søvneffektivitet" (hvor stor procentandel af tiden i sengen du faktisk sover) bruges for at beskrive dette.
Hvad påvirker søvnen? Hvad kan du gøre?
Rutiner (f.eks. døgnrytme), fysisk og social aktivitet, kostvaner, afslapning i løbet af aftenen, belysning og digitale hjælpemidler er noget af det som påvirker din søvn. Der er meget du kan gøre for at forbedre den.
Nogen gode tips for at sove bedre er:
- Have en klar døgnrytme (gå i seng og stå op til omtrent samme tid hver dag)
- Træn regelmæssigt
- Tilbring meget tid udendørs
- Brug kun sengen til søvn og hvile
- Drik ikke for meget koffein, og ikke for sent på dagen
- Slap af gradvis når søvnen nærmer sig
- Forsøg at slappe mere af og mere om aftenen
- Læg smarttelefonen og datamaskinen væk i god tid før du lægger dig
Selv om du har gode vaner, kan det nogle gange være vanskeligt at sove godt, i hvert fald i perioder. Stress, bekymring og andre negative faktorer kan påvirke søvnen, og det er let få en ond cirkel hvor bekymring gør det endnu vanskeligere at sove. For nogen kan søvn blive en langvarig udfordring. Hvis problemerne varer ved og gør hverdagen vanskelig, kan det være på tide at søge hjælp.
SOMN® - et kosttilskud for normal søvn
Føler du at søvnen ikke fungerer som den skal? Der er mange tips og gode råd derude, men vi har også noget at tilbyde: Kosttilskuddet SOMN®, som er udviklet for at hjælpe dig til hurtigt at slappe af og falde ind i en god nats søvn.
SOMN® indeholder urteekstrakter direkte fra naturen med pomerans, humle, lavendel og lind, som bidrager til en normal og god søvn. Urteekstrakterne er suppleret med vitaminerne biotin og B12 samt mineralet magnesium for normal funktion af nervesystemet.
Kosttilskud erstatter ikke en varieret kost. Det er vigtigt at have en alsidig og balanceret kost og sund livsstil.
Kilder: https://www.1177.se/liv--halsa/stresshantering-och-somn/somnen-ar-viktig-for-din-halsa/, https://utbildning.ki.se/vikten-av-god-somn, https://www.hjart-lung.se/din-halsa/livsstil/somn/